Tko?
CESI i Centar za direktnu zaštitu ljudskih prava

Što?
Tribina - Osnovna ljudska prava i kako ih ostvariti

Gdje?
U prostorijama zajednice Unije Roma Hrvatske, Kozari Put

Kada?
14.9.1998.

Zašto?
Treba li zašto?

Aktivistice Centra za edukaciju i savjetovanje žena (CESI) osmislile su i vodile niz aktivnosti u Kozari Boku, u sklopu programa za Rome. Između ostalog, organizirale su i predavanje i razgovor na temu osnovnih ljudskih prava i načina njihova ostvarivanja. Na poziv Centra za edukaciju i savjetovanje žena, predavanje je održala aktivistica našeg Centra za direktnu zaštitu ljudskih prava, i nakon toga odgovarala na pitanja desetak zainteresiranih sudionika. "Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima", riječi su koje su možda neki od prisutnih prvi put čuli te večeri.

Govorili smo o tome kako zahtijevati, ostvariti i zaštititi svoja prava u Republici Hrvatskoj. Stoga se logičnim činilo započeti s Ustavom Republike Hrvatske, jer je on temeljni i najviši pravni akt, koji jamči slobode i prava (osobna, politička, gospodarska, socijalna, kulturna, manjinska i ekološka).

Kad ih ostvarujemo, ljudska prava nam se čine tako prirodnim, kao što je prirodno disati, kretati se ili spavati u toplom krevetu. O njima ne govorimo, kao što ne govorimo ni to da vidimo ili čujemo. To je nešto normalno, nešto što se podrazumijeva. Da, naravno da se mogu slobodno kretati. Imam li pravo na obrazovanje? Naravno. Zar bi moglo biti drugačije? Pada kiša, pa mi se baš ne da do birališta, ali punoljetna sam državljanka ove zemlje. Tko bi mi mogao zanijekati pravo da biram i budem birana?

Na žalost, svi ljudi ne znaju, niti ostvaruju svoja prava. Neki nisu svjesni da vlast postoji zbog građana i treba biti u službi građana. Ne znaju kome se obratiti. U Republici Hrvatskoj postoji niz državnih institucija koje su dužne štititi građane i pomagati im u ostvarivanju njihovih prava. I niz nevladinih organizacija bavi se istim. Naša poruka na tribini bila je: Trebate li pomoć? Javite se. Dođite ili nazovite. I ono najvažnije: zahtjevajte svoja prava - to je jedini način da ih ostvarite!

Piše: Vedrana Jukić

Centar za direktnu zaštitu ljudskih prava
Center for Direct Protection of Human Rights
1998