Nazad na listu

Što se krije iza naslova: Projekt HURIDOCS?
  Pitanje je sad "Univerzalan sustav komunikacije" - tema koja je u posljednje vrijeme nezaobilazna u svakodnevnom radu nevladinih organizacija u Hrvatskoj.
  Početkom rata u našoj zemlji počeli su s radom mnogi NVO-i koji se bave zaštitom i promocijom ljudskih prava. Većina njih okuplja manji broj aktivista, a područje rada im je uglavnom veće nego što to u skromnim uvjetima mogu izdržati. Usprkos tome, broj NVO-a je iz godine u godinu sve veći i sa sve boljim rezultatima rada. Vremenom se količina dokumentacije toliko povećala da je mogućnost pretraživanja pojedinačnih slučajeva, a samim time i razmjena podataka, postala otežana.
  Kako bi se problem riješio neke organizacije su pokrenule inicijativu da se usvoji jedinstvena metodologija vođenja podataka putem računala.

  Krajem prošle godine stupili smo u kontakt s gđom. Marijom Laszlo koja nas je upoznala s postojanjem I radom HURIDOCS mreže. Također nam je prezentirala računalni program EVSYS 4.1 - program za praćenje kršenja ljudskih prava, te smo zaključili da bi on mogao pomoći u rješavanju gore navedenih problema. Sastanku su prisustvovali predstavnici većine NVO- koji su aktivni na zaštiti ljudskih prava.
  Nakon sastanka i uvida u program pristupilo se početnom organiziranju HURIDOCS mreže u Hrvatskoj, u koju se za sada uključilo 17 NVO. Inicijativu za osnivanje HURIDOCS mreže u Hrvatskoj preuzela je naša organizacija Centar za direktnu zaštitu ljudskih prava te je tako nastao projekt pod naslovom: EDUKACIJA, UPOTREBA I RAZVOJ HURIDOCS MREŽE.

  Predviđamo da će projekt trajati godinu dana te smo si postavili slijedeće zadatke:
 • Ustanoviti jedinstvenu metodologiju prikupljanja te unaprijediti obradu podataka o kršenju ljudskih prava u za sada 17 NVO u RH
 • Povećati komunikaciju između NVO

  Navedene zadatke planiramo ostvariti putem slijedećih aktivnosti:
 • prevesti na hrvatski jezik te prilagoditi za potrebe hrvatskih NVO program EVSYS 4.1
 • prevesti i prilagoditi pomagala za rukovanje podacima o kršenju ljudskih prava u skladu s međunarodnim (HURIDOCS) standardima,
 • organizirati radionice za upoznavanje programa EVSYS 4.1 te njegovo korištenje,
 • izraditi dvojezični propagandni materijal o korisnicima programa u RH (letak, brošuru i Internet stranice),
 • održavanje stalne (telefon, fax, e-mail i osobne) veze sa korisnicima,
 • na osnovu pojedinačnih izraditi skupni pregled stanja ljudskih prava u RH
 • na kraju godine održati zajednički sastanak svih korisnica hrvatske HURIDOCS mreže,

  Sam program nudi korištenje jedinstvene standardizirane terminologije, olakšan unos, pretraživanje, pregledavanje, ispis te rezimiranje podataka. Korištenje HURIDOCS-a također će olakšati komuniciranje te pomoći pri rješavanju samih slučajeva jer će biti puno lakše objasniti bit i problem svakog pojedinog slučaja.

  Značajno je napomenuti da su članice HURIDOCS mreže u Hrvatskoj nevladine organizacije koje uspješno djeluju već godinama i članice su Koordinacije organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava , Mreže Antiratne Kampanje Hrvatske kao i nekih drugih organizacija, a priključivanjem HURIDOCS mreži NVO-a u Hrvatskoj dobivaju mogućnost prezentacije svog rada širom svijeta.

Centar za direktnu zaštitu ljudskih prava
Center for Direct Protection of Human Rights
1998