| početna stranica | zamirinfo | učlanite se | korisnička podrška | linkovi | nvo sektor | zamirwebteam |
KORISNIČKAPODRŠKA
| konfiguracija modemske veze | konfiguriranje mail i news programa | izmjena lozinke | guestbook |
| korisni programi | upute za postavljanje web stranice | FAQ | upute za pretraživanje interneta |
.....................................................................................................
upute za pretraživanje interneta
 
---> UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE INTERNETA
ssssssss


Osnove
Servisi za pretraživanje pomažu vam pronaći dokumente na World Wide Web-u. Evo kako to radi. Pretraživaču kažete što tražite upisujući ključne riječi, fraze ili pitanja u polje za pretraživanje. Pretraživači odgovaraju izlistavanjem svih Web stranica u svome sadržaju koje su na naki način povezane sa onim što ste upisali. Rezultati najbliže traženima ispisani su od vrha nabrojanih stranica nadolje..
Polje za pretraživanje:

Upotreba:
1. Upišite ključne riječi u polje.
2. Pritisnite "SEARCH" gumb da otpočnete pretraživanje.
Primjer:
1. Upišite free advertising food (besplatno reklamiranje, hrana) u polje za pretraživanje.
2. Stisnite gumb Search ili stisnite tipku Enter.
3. Stranica sa rezultatima pokazati će vam brojne stranice o besplatnom oglašavanju vezano uz hranu, a i više.
Savjet: Ne zabrinjavajte se ako ste dobili mnogo stranica kao rezultat. Ipak uptrebljavajte više riječi kod pretraživanja. Na kraju, iako će broj stranica biti velik, one koje vas interesiraju najvjerovatnije će biti pri vrhu.

Osnove - Pregled
Dati ćemo kratki pregled osnova pretraživanja. Kliknite na naslove da vas odvedu do željene teme.
Što je to Index?
Što je to riječ?
Što je to fraza?
Jednostavni savjeti za točnije rezultate
Finiji tipovi traženja


Index je velika, organizirana, rastuća kolekcija Web stranica i stranica konferenijskih grupa iz cijeloga svijeta. Index se povećava svakodnevno time što ljudi pretraživačima šalju adrese novih stranica na Web-u. Pretraživači također posjeduju mehanizme kretanja Web-om u potrazi za istima. Kada upotrebljavate njihove usluge pretražujete cijelu kolekciju upotrebljavajući ključne riječi i fraze.

Što je to riječ?
Riječ kod pretraživanja je kombinacija brojki i slova. Servis za traženje mora znati kako odvojiti riječi i brojeve da nađete na Internetu točno ono što želite. Riječi možete odvajati upotrebljavajući razmak.

Što je to fraza?
Možete povezati riječi i brojeve u fraze ako želite među rezultatima dobiti riječi i brojeve u određenom redu. Ako želite naći točnu frazu upotrijebite "dvostruke navodnike" oko fraze kad upišete riječi u poje za pretraživanje.
Primjer: Da pronađete stihove Hrvatske himne, upišite "dok mu živo srce bije" u polje za pretraživanje.

Jednostavni savjeti za točnije rezultate
Kada niste sigurni, upotrijebite mala slova u frazi.
Kada tekst ispišete malim slovima, srvis za pretraživanje naći će iste riječi i sa malim i velikim slovima. Ako koristite štampana ili negdje velika naći će samo nijih.
Primjer: Tražite li Zagreb, naći ćete Zagreb, zagreb i ZAGREB na stranici sa rezultatima. Ali, tražite li Zagreb, na stranici sa rezultatima naći ćete samo Zagreb.
Uključivanje i isključivanje riječi:
Da budete sigurni da je u vašoj riječi za traženje naveden upravo onaj smisao koji želite, upotrijebite plus (+) prije ključne riječi u polju. Da osigurate da neka ključna riječ bude uvijek izuzeta iz potrage upotrijebite minus (-) ispred nje u polju.
Primjer: Da nađete sve proizvođače guma, bez onih za žvakanje, probajte gume -žvakače. Naravno, ovo je samo primjer i preetpostavljamo da ćete večinu potraga obavljati na engleskom jeziku.
Proširite potagu upotrebom zvjezdica (*):
Pisanjem * na kraju ključne riječi, tražite riječ sa različitim završecima.
Primjer: Upišite prod*, da nađete prodavač, prodaja, produkcija, prodavaona, produkt...

Finiji tipovi traženja
Pretraživači su u mogućnosti naći mnogo više stvari od samoga teksta. Ovdje su ostali načini pretraživanja Web-a:


Ključna riječ

Nlazi stranice koje sadrže riječ ili frazu u hyperlinku. anchor:"Click here to go to GO.net" našao bi sve stranice sa "Click here go to GO.net" link-om.
applet:class
Nalzi stranice koje sadrže određeni Java applet. Upotrijebite applet:morph da nadjete sve stranice sa applet-ima koje se zovu morph.
domain:imedomene
Nalazi stranice u određenoj domeni. Uptrijebite domain:hr da nađete stranice iz Hrvaske, ili sa domain:org nađite stranice organizacija.
host:ime
Traži stranice na određenome računalu. Traženje host:www.zamir.net našlo bi stranice na ZaMir računalu, a host:www.hr našlo bi dokumente na računalu www.hr.
image:imefile-a
Nalazi stranice koje sadržavaju dokument određenog imena. Upotrijebite image:zagreb da nađete stranice koje sadrže sliku koja se zove "zagreb".
link:URLtekst
Nalazi stranice koje sadrže link na određene stranice URL teksta. link:www.arkzin.com nalazi sve stranice koje vode do Arkzinovih.
text:tekst
Nalazi stranica koje u bilo kojem svojem dijelu sadrže određeni tekst osim imena slike, linka, ili URL-a. text:nevladine našlo bi sve stranice koje sadrže riječ "nevladine" u sebi.
title:tekst
Nalazi stranice koje sadrže određenu riječ ili frazu u svome naslovu (koji se u večini browsera nalazi u naslovu browsera). title:Priroda našlo bi sve dokumente sa Prirodom u naslovu.
url:tekst
Nalazi stranice sa određenim tekstom u URL-u. Upotrijebite url:mir da nađete sve stranice na svim serverima koje imaju riječ mir u imenu host-a, path-u ili dokumentov kompletan URL.


KAKO PRONAĆI INFORMACIJE NA INTERNETU

Ako znate potpunu adresu internet stranice na koju želite ići (npr. www.zamir.net) možete u svom browseru utipkati tu adresu na za nju predviđeno mjesto (location ili netsite) i on će učitati stranicu.
Međutim, ako ne znate adresu na koju želite ići, poželjno je koristiti se pretraživačima za surfanje po internetu. Pretraživači su stranice na internetu koje automatski pokušavaju indeksirati sve informacije koje su dostupne na internetu. Na njima se nalaze opisi miliona internet stranica i veze na te stranice. Pretraživaći su sjajno mjesto odakle možete zapoćeti svoje istraživanje interneta i dobiti dojam o tome što je sve dostupno na njemu.
Neki od poznatijih i korištenijih pretraživača su:
http://www.yahoo.com/  
http://www.altavista.digital.com/
http://www.excite.com/
http://www.hotbot.com/ 
http://www.infoseek.com/ 
Važna napomena - informacije koje pronađete na internetu ne moraju nužno biti istinite. Uvijek uzmite u obzir izvor informacija tj. tko je vlasnik-ca određene internet stranice, te kada je ona zadnji puta osvježena novim sadržajima.

Funkcija
anchor:tekst